ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Άνδρος, 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πολύ μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον τύπο την πρόθεση πώλησης 40 βραχονησίδων ανά την επικράτεια, ανάμεσα σε αυτές και δύο στην Άνδρο.

Η έκπληξή μας μεγάλωσε όταν διαπιστώσαμε την άγνοια (ή την αδιαφορία) των πωλητών: οι δύο αυτές βραχονησίδες της Άνδρου, όπως και όλες οι άλλες του νησιού, περιλαμβάνονται στις περιοχές NATURA, δηλαδή στις περιοχές προστασίας της φύσης, όπως η πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει. Μάλιστα αυτήν την περίοδο εκπονείται στις συγκεκριμένες περιοχές NATURA της Άνδρου ένα σημαντικό πρόγραμμα LIFE, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Είναι γνωστό σε όλους τους μελετητές περιβαλλοντολόγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν τα παρθένα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή που φιλοξενούν (όπως π.χ. εγχώριοι και διεθνείς τηλεοπτικοί οργανισμοί), ότι οι βραχονησίδες της Άνδρου αποτελούν μοναδικούς παγκοσμίως χώρους αναπαραγωγής απειλούμενων με εξαφάνιση πτηνών, με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί στο παρελθόν (κάτι που συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα), μεγάλα χρηματικά ποσά για τη σωτηρία τους.

Η άποψη του Δήμου Άνδρου είναι ότι κανένας πωλητής δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο τις βάσεις της μελλοντικής ανάπτυξης του νησιού, η οποία θα έλθει με τη διάσωση, βελτίωση και προβολή του περιβαλλοντικού αποθέματος του νησιού, που αποτελεί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα.

Comments are closed.